Har du frågor kring vad vi kan erbjuda?
Blogg
Här kan du få inspiration, läsa om våra kunder, inredare och vår tjänst. Klicka på en kategori för att avgränsa blogginläggen.

Välj rätt väggfärg med inspiration från Jotun

Att välja rätt färg som passar till sitt hem kan vara en utmaning, men det behöver inte vara så komplicerat om man vet hur man ska tänka. Vi har några tips med inspiration från Jotun och vår inredare Johanna Davidsson som kan hjälpa dig på vägen. Häng med! 

Välj en kulör som du gillar

Vad får dig och din familj att trivas? vad har rummet för funktion och vilken stämning ska rummet ha? Det är några frågor du bör ställa dig när du väljer kulör. Färg är extremt individuellt och det finns egentligen inget rätt eller fel. Om du har svårt att välja kan du alltid hitta inspiration från naturen, vi människor mår i regel bra av att ha de färgerna även i våra hem. 

Tänk på att en färg kan upplevas väldigt olika beroende på dagsljus. En tumregel är att om fönsterna vetter mot norr så upplevs färgen ofta kallare medan fönster mot söder ger en varmare färgton. Om du har möjlighet så är det alltid klokt att provmåla. 

Skapa en röd tråd mellan rummen

Att hitta en rödtråd mellan rummen är en liten utmaning men som blir lite lättare om du tänker på färgernas släkte. Kulörer som ligger nära varandra i färgcirkeln passar med varandra. Det kan vara gult och rött eller sträcka sig hela vägen till blått. Tänkt dig färgerna i kvarts- upp till en halvcirkel av färger. 

Färgcirkel med NCS koder

Nyans-lika färger
En annan sak som du kan ta hjälp av är att utgå ifrån nyansen av färgerna. Nyans-lika färger fungerar med alla färger i färgcirkeln så länge de har samma nyans. Man pratar om NCS-koder när man pratar om färg och när du vill hitta färger med samma nyans så berättar de fyra första siffrorna i NCS-koden detta och behöver då vara samma. Är dessa fyra siffror samma kan du välja mellan gula, röda, blå och gröna kulörtoner. 

Här är ett exempel på två olika färger med samma nyans. Färgerna är Jotun Lady 11173 Humble Yellow och Lady 7637 exhale. Bild: Jotun

Kulörton-lika färger
Du kan också använda dig av kulörton-lika färger där man utgår ifrån den sista delen i NCS-koden som då bör vara samma. Färgerna kan då vara både ljusa, mellantonade och starkt kulörta. 

Ett exempel på två färger med samma kulörton. Den mörkare är Jotun Lady 5455 Industrial Blue och den ljusare är Jotun Lady 5044 Blåis. Bild: Jotun

Komplementfärger
Sist så tänkte vi nämna komplementfärg som ett tips när du väljer färg. Det är färger som är mitt emot varandra i färgcirkeln. Dessa får man däremot använda med försiktighet då det är två färger som vill vara den primära färgen.

Här är ett exempel där väggen har målats med en stark kulör och matchas med en motsatsfärg på ett bord. Väggen har målats med Jotun Lady 10001 Dijon Yellow och bordet intill är målat med Jotun Lady 4863 Statement Blue. Bild Jotun

 

Välja rätt färg till möblerna

När du väljer färgsättning efter möbler eller möbler efter väggfärgen så kan du tänka på lika sätt som när du väljer olika färgkombinationer till dina väggar. Du kan även fundera på möjligheten att måla om dina möbler så att dessa kombineras med den färgen du valt till din vägg.

Här har man målat ett gammalt bord för att ge det en mer exklusiv look som har matchas med väggfärgen.  Bordet är målat med Jotun Lady 20142 Daydream och väggfärgen är med Jotun Lady Pure color 7637 Exhale. Bild Jotun